Bedre brug af data 

Digital transformation er ikke længere er et buzzword, men den virkelighed vandsektoren står i. Hvordan bruger vi data og digitale løsninger til at sikre bæredygtighed, effektivitet og sikkerhed i en tid med stigende krav til ressourceforvaltning og klimatilpasning? Konferencen forsøger at finde svarene

Erfaringer fra hele landet

Oplev konkrete eksempler og succesfulde cases, hvor big data, IoT og AI skaber banebrydende resultater inden for vandforvaltning. Lær, hvordan de kan omsættes til værdi i din organisation.

  • Få inspiration fra branchens bedste
    Lyt til eksperter og frontløbere, der deler deres erfaringer med digitalisering og forklarer, hvordan de overvinder udfordringer som datasiloer, integration og cybersikkerhed.
  • Styrk dit netværk og samarbejde
    Mød andre ledere, beslutningstagere og leverandører i vandsektoren, der ligesom dig ønsker at accelerere den digitale udvikling. Dette er stedet, hvor nye partnerskaber skabes og idéer formes.

Hvem deltager

Vandforsyningsvirksomheder, kommuner og myndigheder, leverandører af teknologiske løsninger og alle andre der arbejder med eller vil blive klogere på digitalisering af den danske vandsektor

Mød talerne

Vi har sammensat et spændende program med eksperter og ledende aktører inden for energi, klima og miljø, som vil dele deres viden, erfaringer og indsigter på konferencen. Hver taler er udvalgt for deres dybdegående viden på deres respektive områder og deres evne til at inspirere og engagere deltagerne.

Læs om dem hver især, og hvorfor vi lige netop har valgt dem, ved at klikke på deres navne. Vi er stolte af at kunne præsentere følgende talere:

Peter Steen Mikkelsen
Peter Steen Mikkelsen
DTU Sustain
Professor, Department of Environmental and Resource Engineering
Agnethe Nedergaard Pedersen
Agnethe Nedergaard Pedersen
AgWa
Specialist i hydraulisk modellering, Ph.d.
Henrik Dissing
Henrik Dissing
Danmarks Miljøportal
Business Developer
Malte Skovby Ahm
Malte Skovby Ahm
Skilled ApS
Digital Water Innovator
Ulla Sparre
Ulla Sparre
Water Valley Denmark
CEO
Thor Danielsen
Thor Danielsen
DHI A/S
Head of Water in Cities
Ole Holm
Ole Holm
Aalborg Forsyning
Teamleder Udvikling & Data
Mads Bjørn-Møldrup
Mads Bjørn-Møldrup
PA Consulting
Partner - Data Science
Lars Nørgård Holmegaard
Lars Nørgård Holmegaard
Lemvig Vand og Klimatorium
Direktør
Sophia Hernández Rode-Festersen
Sophia Hernández Rode-Festersen
COWI
Teknisk chef, Vand & klimatilpasning
Emil Skøtt Dalsgaard
Emil Skøtt Dalsgaard
Miljøstyrelsen
Chefkonsulent, Vandforsyning
Michael Rothenborg
Michael Rothenborg
WaterTech
Redaktør, vært

Konferenceprogram 

09.30 - 10.00
 
10.00 - 10.40

Fremtidens vandsektor er datadrevet

I 2019 blev sektorrapporten ”Lad vand og data strømme” publiceret. Her gav et bredt udsnit af fagfolk og organisationer deres bud på potentialet ved øget digitalisering og kom med konkrete bud på og initiativer til projekter.
Hvordan ser det ud 5-6 år senere? Kom projekterne i gang og udviklede de sig som man håbede? Og hvordan ser digitaliseringsagendaen for vandsektoren ud i dag?

Professor og faglig med-redaktør på sektorrapporten Peter Steen Mikkelsen, DTU Sustain.

10.40 - 11.20

Panelet diskuterer blandt andet datakvalitet, adgang til relevant data, og om hvem der skal betale. Værdi i it- og datainvesteringer skal anskues i en anden prisme end de vanlige og kendte anlægsinvesteringer. Kan vi det? Er der behov for et minimum af standarder for sikre ensartet dataopsamling? 

Digital Water Innovator Malthe Ahm, Skilled ApS

Business Developer Henrik Dissing, Danmarks Miljøportal

Teamleder Udvikling & Data Ole Holm, Aalborg Forsyning 

11.20 - 11.35
 
11.35 - 12.10

Digitale tvillinger er virtuelle repræsentationer af fysiske objekter, systemer eller processer, der anvender data og simuleringer til at skabe en digital model af den fysiske verden. På vandområdet betyder det bl.a., at det er muligt at simulere hele afløbssystemer og skabe en digital model, der viser f.eks. hvordan vandet flytter sig i systemet, samt hvor der er overløb. Det giver langt bedre mulighed for at opdage anomalier og på sigt også at planlægge vedligeholdelse. 

I et digitaliseret land som Danmark er potentialet stort, men skal vi fortsat kunne bryste os af at være blandt de førende i feltet, skal der fokus på en fælles indsats og på samarbejde i sektoren. 

Specialist i digitale tvillinger, Ph.d. Agnethe Nedergaard Pedersen, AgWa

12.10 - 12.55
 
12.55 - 13.30

Den digitale transformation er i fuld gang, og vandsektoren svømmer i data. Det gælder alt fra specifikke målere i spildevandsnettet til offentligt tilgængelige datakilder. Men med megen data følger også en masse forskellige systemer, og hvordan får man det optimale ud af sine data og skaber høj kvalitet uden at bruge for meget tid eller for mange penge på at samkøre?

I dette oplæg viser vi konkrete eksempler på den værdi, det skaber, når man integrerer systemer og deler data inden for spildevandsplanlægning, blandt andet via en relevant og aktuel case fra Sorø Forsyning.

Teknisk chef Sophia Hernández Rode-Festersen, COWI

13.30 - 14.10

En fælles platform blandt mindre forsyningsselskaber, der ikke har de samme muskler som de store – kan det lade sig gøre?
Er der data (og dermed viden) der ikke deles i dag, som med fordel og uden stor ulempe fremover kunne/burde deles og visualiseres på tværs af aktører?
Hvordan skaber vi bedre integration mellem kommuner, forsyningsselskaber og staten?

CEO Ulla Sparre, Water Valley Denmark

Partner  Mads Bjørn-Møldrup, PA Consulting & Præsident, Geoforum

14.10 - 14.25
 
14.25 - 14.45

Deltagerne bliver præsenteret for seneste nyt vedr. Forsyningsdigitaliseringsprogrammet og herefter arbejdsprogrammet for dataudviklingsgruppen for vand samt de vigtigste problematikker, som gruppen arbejder med.

Energistyrelsen, taler annonceres snarest

14.45 - 15.20

I januar 2025 kom Center for Cybersikkerhed med en vurdering af at vandsektoren står over for en meget høj trussel fra cyberkriminalitet! Det hidtidige 2023-2025 strategi for kritisk it-infrastruktur i vandsektoren er ved at udløbe, og det oplagte spørgsmål for alle der arbejder med data og digitalisering er: Hvad nu? I det nuværende trusselbillede hvilke it-sikkerhedsmæssige forholdsregler man da tage?

Præsentation fokuserer på sektoransvarsprincippet, der er rammen for Miljøstyrelsens arbejde. I forlængelse heraf gennemgås de væsentligste regler og krav for vandsektoren i forhold til it-sikkerhed med afsæt i NIS2-direktivet. Med afsæt i AI-forordningen ser vi nærmere på kunstig intelligens i vandsektoren. Afslutningsvis diskuteres fordele og ulemper ved frie data ud fra en vandforsyningskontekst. 

Chefkonsulent, Vandmiljø Emil Skøtt Dalsgaard, Miljøstyrelsen

15.20 - 15.30
 
15.30 - 16.00

Satellitter kan levere værdifuld information, der kan hjælpe forsyninger med at øge værdien af deres aktiver, forlænge levetiden på infrastrukturen og reducere driftsomkostningerne.

Klimatoriums Dynamiske Water Living Lab er et banebrydende initiativ, hvor et netværk af satellitreflektorer sikrer en langt mere præcis og anvendelig udnyttelse af satellitdata. Oplægget gennemgår konkrete eksempler der viser, hvordan data skaber værdi, og giver indsigt i, hvorfor præcise og opdaterede data er afgørende.

Direktør Lars Nørgaard Holmegaard Lemvig Vand & Klimatorium

16.00 - 16.30

Fra data til handling – hvordan omsætter vi indsigt til resultater?
Hvordan vi sikrer, at vores data og digitaliseringsfokus faktisk fører til forbedringer i drift og vandkvalitet? Og hvilke teknologier og trends vil dominere vandsektoren fremover?

Head of Water in Cities Thor Danielsen, DHI A/S

16.30
 

Praktisk information

IDA MØDECENTER
Kalvebod Brygge 31-33
1577 København V

Gode parkeringsmuligheder og tæt på Københavns Hovedbanegård.

Topmoderne konferencefaciliteter.

Eventet er tilrettelagt og produceret af Ingeniørens kommunikationsbureau Tech Relations.

Ingeniøren Events forbeholder sig retten til at afvise tilmeldinger uden for målgruppen eller fra direkte konkurrenter til vores samarbejdspartnere.

Kontakt vores konsulenter for specifikke spørgsmål:

Henrik Ulander
Program & Tilmelding 
heu@ing.dk

Rasmus Hein
Abonnement og rabatter
rah@ing.dk